Fri mig for økologi

Lad mig indledningsvis fortælle, at jeg er glad for mad, glad for god mad, og at jeg gerne betaler for at få fødevarer i en god kvalitet.  Jordbær, der lige er plukket.  Hvide asparges, der lige er trukket op af jorden.  Kød fra et dyr, der har haft et godt liv lige rundt om hjørnet.  Eller for den sags skyld grønsager, der har haft perfekte forhold og så er fløjet halvvejs rundt om jorden, for at kunne sælges til mig.  God kvalitet koster, og jer betaler gerne.

Men når det er sagt, så lad mig samtidig fortælle, at jeg endnu har til gode at finde den fødevare, hvor økologi og kvalitet på nogen måde hænger sammen.  Jeg kan købe et sprødt, lækkert salathoved for en tier, eller give tolv kroner for et smagløst, kedeligt og slattent; men økologisk. Eller et økologisk æble, der er transporteret hertil fra et sted i Europa, hvor de åbenbart er ligeglade med, om der er insekter på træerne, selvom det danske æble fra en æblegård, der holder træerne fri for insekter med et insektmiddel, giver langt mere velsmagende – og måske dyrere – æbler. Jeg kunne også nævne de to kg hakket, økologisk og ret smagløst oksekød fra en ko, der har stået i en stald hele livet og spise økologisk kraftfoder, men som snildt overgås af det almindelige, som slagteren hakker for mig, hvorefter jeg spiser det et par timer senere. Det kommer så fra en ko, der har spist græs fra marken og har fået passende behandling med medicin, hvis den er blevet syg. Det sidstnævnte, velsmagende, er selvfølgelig dyrere men det betaler jeg gerne for.

Det værste er, at det bliver sværere og sværere at vælge det traditionelle, for butikkerne skal tydeligvis have mere af mere af det kedelige, økologiske. Især grønsager, der bare er langt sprødere og smager lang bedre, hvis de er dyrket traditionelt.  Jeg handlede for nogle år siden ofte i Irma, men det er blevet besværligt nu, for jeg skal altid et andet sted også, for at få grønsager, jeg gider spise.

Lad mig slutte med brød, for her en den økologiske bacille(!) også ved et gøre indhug i kvaliteten. Brød bagt af økologisk mel mangler simpelthen både smag, krumme og skorpe, og det bliver hurtigere tørt.  Nå, jeg kender heldigvis nogle bagere i nærheden, der ikke er hoppet på den galaj, blandt andet en, som laver danmarks bedste rugbrød, som de sælger for 28kr.

Så fri mig for økologi Er jeg den eneste, der har det sådan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *